Renkaiden kierron merkitys

talvirenkaiden

Renkaiden kierto tehdään sen varmistamiseksi, että kaikki renkaat kuluvat tasaisesti. Jos aja jokakelin renkailla, käytät todennäköisimmin samoja renkaita ympäri vuoden. Jokakelin renkaat kestävät useimmat sääolosuhteet. Jos renkaat on hyväksytty talvikäyttöön ja niissä on symboli sen merkiksi, 3 PMSF-symboli sivuseinällä, ne voivat myös antaa ajoneuvollesi riittävästi pitoa lumella ja jäällä. Näin sinulta poistuu tarve renkaiden vaihtamiseen talvirenkaat ja kesärenkaat välillä.

Kun etuakselin ja taka-akselin välinen pito on erilainen, ajoneuvo ei käyttäydy kuten odotettaisiin. Se yli- tai aliohjautuu, riippuen missä sinulla on paras pito. Jotta näin ei tapahdu, sinun on kierrätettävä renkaita kulumisen tasoittamiseksi, jotta kaikilla renkailla olisi suunnilleen sama kulutuspinnan syvyys. Vaihto tulisi tehdä, kun etu- ja takarenkaan välillä on 2-3 mm ero. Kulumisen tulee olla sama vasemmalla ja oikealla puolella ja myös jokaisessa renkaassa. Jos renkaan kulumisessa on joitain poikkeavuuksia, käy rengasliikkeellä selvittämässä, mikä ongelman syy voi olla. On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa epätasaista kulumista rengasprofiilissa.

Kiertäessäsi vaihdat oikean eturenkaan oikealle taakse ja sama homma vasemmalle puolelle. Sinun tulisit tehdä tämä n. 1-2 kertaa vuodessa riippuen kuinka paljon ajat. Se on nopeasti tehty ja rengasliike voi tehdä sen hyvin lyhyessä ajassa. Sinun on vain tarkistettava kulutuspinnan syvyys selvittääksesi, milloin sinun on tehtävä kierto. Kulutuspinnan syvyyden tarkistaminen on helppoa, ja sen voi tehdä samalla, kun tarkistat rengaspaineen. Kulutuspinnan syvyys kertoo myös, milloin sinun on vaihdettava uuteen rengassarjaan. Sinun tulee vaihtaa renkaasi uusiin, kun urasyvyys alittaa 4 mm syvyyden.

Renkaiden kunto on tarkistettava vähintään joka kuukausi ja mieluiten joka kerta, kun pysähdyt huoltoasemalle tankkaamaan maastoautoasi. Silmämääräinen tarkastus tehdään nopeasti, jolloin arvioidaan, onko renkaassa visuaalisia vaurioita. Rengaspaine tulisi tarkistaa vähintään kuukausittain. Väärä rengaspaine voi vaikuttaa turvallisuuteen ja lisätä päivittäisen ajamisen kustannuksia. Renkaat kuluvat nopeammin ja vaihtoväli on näin lyhyempi ja vierintävastus kasvaa mikä lisää polttoaineen kulutusta. Rengaspaine on helppo tarkistaa. Sähkö- ja hybridilaitteissa kuluminen on yleensä korkeampaa ja normaali kierrättämisväli ei ehkä riitä, joten varmista, että seuraat niitä tarkemmin renkaan kulumisen ja kiertotarpeen suhteen.

Lisätietoja eri renkaista ja kiertotarpeista on osoitteessa https://www.nokianrenkaat.fi/