Betydelsen Av Däckrotation

Betydelsen Av Däckrotation

Rotation av däck görs för att säkerställa att alla däck på fordonet kommer att bära jämnt. Om du kör med allväderdäck använder du troligtvis samma däck året runt. Alla väderdäck kan hantera de flesta väderförhållanden och om de är godkända för vinterbruk och har den vintergodkända symbolen, 3 PMSF-symbol på sidoväggen, kommer de också att kunna ge ditt fordon ett bra grepp på snö och is. Du eliminerar behovet av att byta mellan sommardäcken och vinterdäcken och måste hitta den optimala tidpunkten för ett däckbyte.

När du har olika grepp mellan framaxeln och bakaxeln, kommer ditt fordon inte att agera, som du kan förvänta dig. Den över- eller underskärs beroende på var du har det bästa greppet. För att undvika att detta händer måste du rotera däcken för att jämna ut slitaget, så att alla däck har ungefär samma mönsterdjup. Ändringen bör göras när det skiljer 2-3 mm mellan främre och bakre däck. Slitaget ska vara samma mellan vänster och höger sida och även inom däckprofilen, som vad som kommer till slitaget över profilen. Om det finns vissa avvikelser i däckslitaget, bör du besöka en däckstation för att bedöma vad orsaken till problemet kan vara. Det finns flera faktorer som kan orsaka ojämnt slitage över däckprofilen.

När du roterar byter du det högra främre däcket till höger bakre läge och samma på vänster sida. Du kan förvänta dig att göra detta 1-2 gånger per år beroende på hur mycket du kör. Det är snabbt gjort och en däckstation kan göra det på mycket kort tid. Du behöver bara kontrollera slitbanans djup för att ta reda på när du kommer att behöva rotera. Det är enkelt att kontrollera mönsterdjup och kan göras när du kontrollerar däcktrycket. Slidbanans mönsterdjup låter dig också veta när du behöver byta till en ny uppsättning däck. Du bör byta till en ny däckuppsättning när du når det återstående mönsterdjup på 4 mm.

Kontroll av däckens tillstånd bör göras minst varje månad och helst varje gång du stannar vid bensinstationen för att fylla på SUV: n. En visuell inspektion görs snabbt bara för att bedöma om det finns synskador på däcket. Kontrollera däcktrycket bör göras minst en gång i månaden. Fel däcktryck kan påverka din säkerhet och det kan lägga till mycket kostnader för din dagliga körning. Att behöva byta ut dina däck för tidigt och att behöva stoppa för bränsle oftare kan bli mycket dyrt. Det är en enkel sak att kontrollera. När det gäller elektriska och hybrider tenderar slitage att vara högre och det normala rotationsintervallet kanske inte är tillräckligt, så se till att de övervakar dem närmare när det gäller däckslitage och behov av rotation.

För mer information om olika däck och behovet av rotation, besök: nokiantyres.se