Säkra däck för säker körning

sommardäck

Däck behövs så att du kan köra säkert och kunna undvika olyckor. Däck av hög kvalitet tenderar att ha bättre stabilitet och kontroll över ditt fordon. Det bör också se till att ditt bromsavstånd blir så kort som möjligt, eftersom det hjälper dig att undvika olyckor i många fall. Förmågan att stoppa snabbt hjälper dig att hålla dig borta från otäcka olyckor och bromsavståndet ökar om du kör snabbt och om slitbanans djup är lågt. Det ökar också om ytan du kör på är våt eller hal, som det är på vintern.

Detta gäller både för dina sommardäck och för dina vinterdäck. Under vintersäsongen är det ännu viktigare att ha ordentliga däck som kan hantera de hårda och ofta vilseledande förhållandena. Somrarna har sina svåra förhållanden och det är när du har åskväder. Här är det viktigt att ha bra däck som är bra på att förhindra vattenplaning. Här är kvaliteten på dina däck avgörande.

Bra däck har lagt många innovationer i slitbanemönstret och de har optimerat designen för att säkerställa att vattenflödet är snabbt och att slitbanan kan lagra mycket vatten i slitbanan. Om däcket inte kan skjuta bort vattnet förlorar däcket kontakten med vägen och planar ut på vattenfilmen och du tappar kontrollen över fordonet. Det är därför olyckorna är så ofta under åskväder och kraftigt regn. Om du inte har bra däck bör du undvika att köra i kraftigt regn eller köra långsamt.

För att du ska kunna njuta av kontinuerlig säker körning med dina högkvalitativa däck måste du utföra korrekt däckunderhåll. Detta inkluderar att du kontrollerar däcken regelbundet. Du måste också köra försiktigt och för att undvika att träffa kantstenar eller jättegrytor i höga hastigheter. Håll däcken ordentligt fyllda, som om de inte är riktigt uppfyllda, kommer de att slitna snabbare och om trycket är mycket lågt kan det skada däckets sidoväggar. Dina däck med lågt lufttryck får också fordon att konsumera mer bränsle. Detta kommer därför att kräva mer frekventa stopp vid bensinstationen. Ingen vill slösa bort pengar på bränsle och oftare däckbyte, så se till att dina däck är ordentligt uppfyllda. För högt lufttryck har sämre grepp och kommer att slita ut mittendelen av slitbanan för tidigt.

Nyckeln är att övervaka däckens slitdjup. Lågt mönsterdjup minskar däckens viktigaste egenskaper såsom grepp, kontroll och förmågan att undvika vattenplaning. Du måste ha däck med ett mönsterdjup på över 4 mm för att vara säkra när du kör. Se till att rotera dina däcks position mellan varje däckbyte, så att de sliter jämnt. Detta är ännu viktigare om du har en hybrid eller en elbil, eftersom däckets slitage är högre med dessa på grund av den högre vikten som orsakas av batteripaketen. Du vill alltid köpa fyra nya däck och inte mindre, eftersom du vill se till att alla däck har samma grepp på alla positioner runt bilen.

För mer information om däck av god kvalitet, besök: https://www.nokiantyres.se/