Använd däckväljare för att hitta rätt däck till ditt fordon

däckbyte

Online kan du hitta websidor som har en däckväljare funktion som hjälper dig hitta rätt däck till ditt fordon. Du kan söka efter bilmärke, modell, årsmodell samt motorstyrka för att kunna hitta rätt däck till ditt fordon. Du kan också söka med hjälp av däckets dimensioner. Ditt däcks dimension hittar du antingen i bilans användarmanual eller så tittar du på märkningen på de däck som du har nu på din bil. Du bör ha en kombination typ; 175/65/14 eller liknande där det första numret representerar däckets bredd i mm, så här har vi ett däck som är 175 mm, dvs 17,5 cm brett. Mittensiffran anger höjden i procent av bredden, så det är 65% av 175 cm, dvs 113,75 mm eller cirka 11,4 cm från fälgen till toppen. Sista siffran anger fälgens dimension i tum.

Detta gör att du kan söka efter 175/65R14 sommardäck eller 175/65R14 vinterdäck och få fram alla alternativ som finns in den dimensionen. Det underlättar eftersom du bara ser de däck som finns i den storlek som du vill ha. Det är inte att rekommendera att köpa annan storlek av däck till din bil eftersom bilen har utvecklats med en däckstorlek i tanken, vilket gör att alla andra delar har optimerats för detta. Större däck och fälgar kan göra att hastighetsmätaren inte visar korrekt hastighet samt att kilometermätaren inte ger rätt distans.

Det finns fördelar med att ha bredare däck, eftersom du får bättre grepp men det ger högre bränsleförbrukning och högre däckslitage. Lågprofil däck ger bättre körrespons men ger lägre körkomfort. Större hjul ger bättre prestanda men högre däckljud samt sämre bränsleförbrukning, samt att det kan skada andra delar som bilens stötdämpare. Så det är alltid bättre att köra med rekommenderad storlek. Om du vill byta till andra fälgar så gäller samma argument, men om du köper större fälgar så kan du minska profilen så att hjulstorleken förblir konstant.

Du kan hitta däck och fälgar hos din däckbutik, där de kan också montera nya däck på dina gamla fälgar. De tar hand också hand om dina gamla däck så att de återvinns och balanserar dina nya däck med förhoppningsvis miljövänliga vikter för att ta bort sidokrafter. Du kan numera också beställa däck online och hämta dem hos din däckverkstad när du vill ha ditt däckbyte gjort.

Undvik alltid att köpa billiga däck då de oftast blir dyrare i längden då de slits fortare, ökar bilens bensinförbrukning och ökar också bilens utsläpp. Om du har en elektrisk bil så kommer däcken inte alls hålla länge, då elektriska bilar har högre däckslitage än vanliga bilar så det krävs att du köper däck som är rekommenderade att användas för elektriska bilar. Däckrotation som görs oftare än den vanliga rotationen som görs när du byter mellan sommar och vinterdäck, kan behövas för elektriska bilar. Så se till att mäta mönsterdjupet för att försäkra dig om att däcken inte har mer än 2-3 mm skillnad i mönsterdjup.

För mer information angående däckväljare för att hitta rätt däck, besök: https://vianor.se/