Några viktiga däckfakta

sommardäck

När du köper, använder eller tar hand om dina däck finns det några däckfakta som är bra att veta. Det viktigaste faktum är att bildäcken är mycket viktiga för din bils säkerhet. Utan däck av god kvalitet kommer din säkerhet att äventyras. Du måste också se till att du har rätt däck för de förhållanden du kör i. Det betyder både för vädret och ytan. När du kör under de varmare säsongerna, som våren, sommaren och hösten, bör du ha sommardäck på din bil. Om du kör under vintersäsongen eller någon period där du har undertemperaturer och möjlighet till snö och is, måste du ha vinterdäck på din bil. Om du kör på asfalterade vägar kan du hantera med normala däck, medan du kör terräng eller under tuffa förhållanden måste du ha däck som är gjorda för terräng eller de specifika förhållanden du vill köra i.

Du får inte heller köra med slitna däck, där det finns slitdjupgränser, där du inte kan gå under. Det rekommenderas att inte gå under 4 mm eftersom nyckelegenskaperna börjar sjunka under denna gräns. Du kan enkelt testa dina däcks skick genom att använda föremål som finns i de flesta hem. Du kan t.ex. använd en tändsticka eller ett mynt, där tippspetsen tenderar att vara nära 4 mm. Du kan i princip mäta på alla objekt som kan sättas in i slitbanan, där 4 mm-märket lätt kan identifieras.

Vissa däck är utrustade med körsäkerhetsindikatorer, DSI, som är en indikator som gör att du enkelt kan kontrollera däckens skick och säkerhet. Indikatorn är belägen på däckets mittyta och indikerar djupet på däckets huvudspår i millimeter; med andra ord, det visar hur mycket slitbanan som återstår utan att behöva använda några verktyg. Det rekommenderas att däcket byts ut när “4” har slitnat. På vissa däck innehåller DSI också en regndroppsymbol. När detta har försvunnit är däckens vattenplanningsförmåga inte längre optimala, vilket indikerar att det är dags för byte. Genom att övervaka slitbanan på slitbanan kan du få mer körsträcka ur dina däck genom att rotera däckens position mellan fram- och bakaxlarna. Detta bör göras när det är en skillnad på 2-3 mm mellan fram och bak.

För säsongsdäcken kan det finnas lagliga begränsningar för vilket däck du måste använda och när du inte kan använda vissa däck. Detta gäller för vinterdäck, som måste vara på bilen under vissa tidsperioder och när du har vinterförhållanden, om du vill följa lokala lagar. Däckdäck är också begränsade till tidsperioden som de kan användas om de alls får användas. Det är viktigt att kontrollera dubbarnas kvalitet och om de fortfarande är fästade. Dubbar som kröker kommer inte tränga igenom isen och kommer att ha svagt grepp om slaps och snö. Enligt lagstiftningen är den maximalt tillåtna variationen i antalet dubbar mellan däcken 25%.

För mer information om däckfakta, besök: nokiantyres.se