Noen viktige dekkfakta

sommerdekk

Når du kjøper, bruker eller tar vare på dekkene dine, er det noen få dekkfakta som er gode å vite. Det viktigste faktum er at bildekkene er veldig viktige for bilens sikkerhet. Uten dekk av god kvalitet vil sikkerheten din bli kompromittert. Du må også passe på at du har riktige dekk for forholdene du kjører i. Dette betyr både for været og overflaten. Når du kjører i de varmere årstidene, som vår, sommer og høst, bør du ha sommerdekk på bilen. Hvis du kjører i vintersesongen eller i en periode hvor du har temperaturer under vann og muligheten for snø og is, må du ha vinterdekk på bilen. Hvis du kjører på asfalterte veier kan du klare deg med vanlige dekk, mens du kjører terrengkjøring eller under tøffe forhold du må ha dekk som er laget for terrengkjøring eller de spesifikke forholdene du tar sikte på å kjøre i.

Du har heller ikke lov til å kjøre med dekk som er utslitt, der det er mønsterdybdegrenser, der du ikke kan gå under. Det anbefales ikke å gå under 4 mm da nøkkelegenskapene begynner å synke under denne grensen. Du kan enkelt teste dekkene dine ved å bruke gjenstander som finnes i de fleste hjem. Du kan f.eks. bruk en fyrstikk eller en mynt, der spissen av en fyrstikk har en tendens til å være nær 4 mm. Du kan i utgangspunktet måle på alle gjenstander som kan settes inn i slitebanen, der 4 mm-merket lett kan identifiseres.

Noen dekk er utstyrt med kjøresikkerhetsindikatorer, DSI, som er en indikator som lar deg enkelt sjekke dekkens tilstand og sikkerhet. Indikatoren er plassert på dekkets midtflate, og den indikerer dybden på dekkets viktigste spor i millimeter; med andre ord, det viser hvor mye slitebane som gjenstår, uten å måtte bruke noen verktøy. Det anbefales at dekket skiftes ut når “4” har slitt seg. På noen dekk inneholder DSI også et regndråpsymbol. Når dette har slitt seg, er ikke dekkens vannplaningsegenskaper lenger optimale, noe som indikerer at det er tid for utskifting. Ved å overvåke slitasje på slitebanen, kan du få mer kjørelengde ut av dekkene dine ved å rotere dekkposisjonene mellom for- og bakakslene. Dette bør gjøres når det er en forskjell på 2-3 mm mellom foran og bak.

For sesongdekk kan det være lovlige begrensninger for hvilket dekk du må bruke og når du ikke kan bruke visse dekk. Dette er gyldig for vinterdekk, som må være på bilen i bestemte tidsperioder, og når du har vinterforhold, hvis du vil overholde lokale lover. Piggdekk er også begrenset til tidsperioden som de kan brukes hvis de i det hele tatt har lov til å brukes. Det er viktig å sjekke kvaliteten på piggene og om de fremdeles er festet. Knopper som bøyer seg, vil ikke trenge gjennom isen og vil ha svakt grep på slaps og snø. I henhold til lovgivningen er den maksimalt tillatte variasjonen i antall pigger mellom dekkene 25%.

For mer informasjon om dekkfakta, besøk: www.nokiantyres.no